شیوع جهش جدید سویه دلتا (AY.4.2)
در هفته های اخیر، چند کشور جهان از مشاهده جهش جدیدی در سویه دلتای ویروس کرونا خبر داده اند. این سویه که با نام علمی AY.4.2 شناخته می شود، در رسانه ها با اسم کرونای دلتا پلاس معرفی می گردد. کشورهایی همچون هند، بریتانیا و اسرائیل در زمره کشورهایی هستند که نگرانی خود را از شیوع این سویه جدید کرونا اعلام کرده اند. در حال حاضر، بریتانیا به طور روزانه حدود 40 هزار تا 50 هزار مورد جدید بیمار کرونایی ثبت می کند. این مسئله نگرانی مسئولان این کشور را بر انگیخته است. همچنین مسئولان سازمان های بهداشتی در سایر نقاط جهان نیز با دقت تحولات بریتانیا را دنبال می کنند. چرا که بریتانیا جزء کشورهایی است که بیشترین میزان واکسیناسیون را در جهان انجام داده است.
طبق اطلاعاتی که تاکنون وجود دارد، بریتانیا تا روز 24 اکتبر 2021 موفق شده تا بیش از 79% از جمعیت خود را واکسینه کند. این مقدار معادل جمعیتی حدود 50 میلیون نفر است. حال مشکل اساسی اینجاست که اگر افزایش آمار ابتلا در بریتانیا مربوط به سویه جدید دلتا پلاس باشد، پس کارایی واکسن های معتبری چون آسترازنکا با چالش مواجه می شود.
اما بیایید در ابتدا بدانیم که این جهش جدید یعنی دلتا پلاس چه ویژگی هایی دارد؟
خصوصیات جهش دلتا پلاس چیست؟
جهش دلتا پلاس (AY.4.2) مسری تر است
ویروس دلتا پلاس از جهش ویروس دلتا پدید آمده است. ویروس دلتا همان سویه ای بود که در هند ایجاد شد و نسبت به سویه های قبلی کرونا بسیار مسری تر بود. حال ویروس دلتا پلاس از همان ویروس دلتا به وجود آمده است و گفته می شود که تا 15% نسبت به دلتا مسری تر است. یعنی جهش دلتا پلاس بسیار راحت تر می تواند تعداد بیشتری از افراد را آلوده کند. با این وصف این جهش را باید مسری ترین جهش ویروس کرونا تاکنون دانست.
جهش دلتا پلاس کشنده تر نیست
هنوز اطلاعات زیادی در مورد تغییر در کشندگی این ویروس وجود ندارد. یعنی دانشمندان نمی دانند که ویروس دلتاپلاس تا چه اندازه می تواند فرم های شدیدتر بیماری کووید را ایجاد کند یا نرخ مرگ و میر این سویه چقدر است. به همین دلیل نمی توان تا رسیدن اطلاعات و گزارش های معتبر در این مورد قضاوت کرد.

محدودیت های جدید اعمال می شوند؟
همانطور که گفتیم این جهش جدید تاکنون در چندین کشور از جمله هند، روسیه، بریتانیا، آمریکا، اسرائیل و… مشاهده شده است. اگرچه در کشوری مثل اسرائیل فعلا فقط 1 مورد جهش دلتا مشاهده شده، اوضاع در کشورهای دیگر متفاوت است.
در روسیه، مقامات مسکو اعلام کرده اند که سری جدید قرنطینه در این کشور طی روزهای آینده برقرار خواهد شد. این اقدام پس از افزایش آمار ابتلا به کرونا در این کشور اتخاد شده است.
مقامهای بهداشت و درمان بریتانیا میگویند هرچند این جهش عامل ۶ درصد موارد جدید ابتلا در این کشور است و آن را دقیق زیر نظر دارند، هنوز نمیشود گفت که این جهش در مقایسه با سویه دلتا، سلامت عمومی را در معرض خطر جدیتر قرار میدهد یا خیر. سخنگوی نخستوزیر بریتانیا در گفتوگو با اسکای نیوز، ضمن دعوت مردم به آرامش، گفت این جهش جدید را «از نزدیک رصد میکنیم» اما تاکید کرد که در حال حاضر هیچ مدرکی نیست که ثابت کند این سویه سرایتپذیرتر است. بریتانیا در حال حاضر شاهد افزایش نگرانکننده موارد ابتلا به کووید است. به گونه ای که در طی هفت روز گذشته، روزانه بین ۴۰ تا ۵۰ هزار مورد جدید ابتلا به کرونا ثبت کرده است.
در آمریکا نیز مسئولان مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا اعلام کرده اند که مواردی از ابتلا به سویه دلتا پلاس در آمریکا شناسایی شده است اما به افزایش اخیر موارد ابتلا مرتبط نبوده است.
سازمان جهانی بهداشت چه می گوید؟
سازمان بهداشت جهانی (WHO) هنوز این سویه را در گروه سویههای «تحت بررسی» یا «نگرانکننده» طبقهبندی نکرده است. این یعنی تغییرهای ژنتیکی که بر ویژگیهای ویروس مانند سرایتپذیری، شدت بیماری، گریز از دستگاه ایمنی بدن، گریز از تشخیص یا درمان اثر میگذارد، مشاهده نشده است. البته با رصد بیشتر و افزایش موارد ابتلا، این طبقهبندی ممکن است تغییر کند.
با افزایش اطلاعات دریافتی درمورد سویه دلتاپلاس، سازمان جهانی بهداشت نیز مواضع شفاف تری را درمورد این سویه اتخاذ خواهد کرد. تا آن زمان باید برخی اقدامات را به منظور حفظ سلامت خود و خانواده خود انجام دهیم.
چگونه از خود در برابر جهش دلتا پلاس محافظت کنیم؟
جواب این سوال یک جمله است: محافظت در برابر دلتا پلاس هیچ تفاوتی با سویه های دیگر کرونا ندارد. یعنی اقداماتی که قبلا برای عدم ابتلا به کرونا انجام می داده ایم، کماکان ما را از ابتلا به دلتا پلاس محفاظت می کند.
- زدن 2 ماسک، حتی اگر واکسن زده ایم.
- عدم شرکت در تجمعات فضای بسته
- افزایش تهویه فضاهای بسته
- رعایت فاصله فیزیکی با افراد دیگر به میزان حدود 2 متر
- رعایت بهداشت فردی از جمله شستشوی دست و صورت با آب و صابون و ضدعفونی دست ها
- ضدعفونی منزل بعد از بیمار کرونایی
تاثیر واکسن ها بر کرونای دلتا پلاس
تاکنون گزارشی مبنی بر کاهش اثر واکسن ها در خصوص کرونای دلتا پلاس منتشر نشده است. زیرا این ویروس به نسبت جدید می باشد. مدتی طول می کشد تا سازمان های بهداشتی در جهان افراد واکسینه را بررسی کنند که آیا به دلتا پلاس مبتلا شده اند یا خیر.
اما تمام این سازمان ها در حال حاضر توصیه می کنند که افراد حتما واکسن کرونا را دریافت کنند. چرا که حتی اگر واکسن کرونا تاثیر کمتری بر دلتا پلاس داشته باشد، اما همچنان خواهد توانست از فرم های شدید بیماری و همچنین مرگ افراد جلوگیری کند. پس اگر واجد شرایط دریافت واکسن هستید، در اسرع وقت برای تزریق آن مراجعه کنید.
ضدعفونی کرونا
قبلا در این سایت مقالاتی درمورد ضدعفونی کرونا منتشر کرده بودید. در این مقاله می توانید معیارهای مختلفی که باید برای انجام ضدعفونی منزل برای کرونا مدنظر قرار داد را مطالعه کنید.